Osobiście polecam sączenie w miłym towarzystwie, z kawałkiem dobrego ciasta lub śniadaniem na słodko.
A oto przepis i proporcje:
- 1 i 3/4 szklanki mielonej kawy
- 3 i 1/2 szklanki przefiltrowanej wody
Krok 1 - ważny jest rodzaj kawy
Kawa musi być średnio palona, wydobędzie się z niej lekko orzechowy aromat, mocno palona uwolni za dużo kwaskowatości i goryczy.Najlepiej kupić ziarnistą i zmielić samemu świeżej, ale jeśli użyjemy już zmielonej to nic się nie stanie.
Ziarna po lewej, to kawa średnio palona i takiej należy użyć. |
Krok 2 - mielenie
Tak powinna wyglądać nasza zmielona kawa.Krok 3 - zalewamy wodą
Najlepsza do tego będzie przefiltrowana woda, o temperaturze pokojowej. Dobry będzie do tego litrowy lub trochę większy dzbanek.Krok 4 - mieszanie
Musimy naszą zawiesinę tak zamieszać, żeby cała nasza kawa się utopiła. Po 10-ciu minutach należy przemieszać kawę jeszcze raz. Później należy mieszać jeszcze wiele razy - uwolni się w ten sposób jej aromat.
Krok 5 - przykrywamy szczelnie folią
Ta kawa niestety wymaga czasu. Przykrywamy dzbanek folią i odstawiamy na minimum 12 godzin, ale nie więcej niż 72 godziny (w międzyczasie pamiętajcie o przemieszaniu zawiesiny!). W mojej opinii spokojnie przyjęte minimum wystarczy, ale jeśli ktoś woli odstawić na dłużej, to proszę bardzo.Krok 6 - wyciskanie
Najlepszy dzbanek do przygotowania cold brew to tzw. french press, ale ja niestety takowego nie posiadam i poradziłam sobie inaczej, nieco po spartańsku. ;)Krok 7 - filtrujemy
Bierzemy filtry do kawy i powolutku, spokojnie przesączamy cały płyn do osobnego naczynia.Krok 8 - rozcieńczamy i podajemy
Musimy pamiętać, że cold brew to dosyć mocna esencja kawowa i trzeba ją rozcieńczyć mlekiem lub wodą. Oczywiście podajemy na zimno, w wysokiej szklance z kostkami lodu. Kto lubi, ten słodzi - brązowym cukrem najlepiej.
Krok 9 - solenie (opcjonalne)
Maestro radzi, by kawę posolić, zwłaszcza jeśli ktoś lubi czarną, bez cukru. Podobno sól potęguje dodatkowo smak kawy (nie sprawdzałam).Jak widać, to nic skomplikowanego!
Smacznego i podzielcie się wrażeniami w komentarzach!
źródło:
america's test kitchen feed (thanks pal!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz